Maak een afspraak
088 2200 200

RTL Z


24/08/2017
Klik niet lukraak op linkjes en knopjes. Dat is het advies van Dirk-Jan Mollema, die voor zijn werk bij Fox-IT bedrijven en mensen hackt. "Het is eigenlijk vrij simpel als je de basis begrijpt."

Een mailtje binnen van LinkedIn: of je een connectie wilt toevoegen. Je drukt op accepteren en binnen een paar seconden ben je gehackt. Zo simpel is het, laat Mollema zien tijdens een presentatie op het Delfste hoofdkantoor van Fox-IT.

Een phishingmailtje sturen is nog steeds één van de meest effectieve manieren om ergens binnen te komen. Want waarom zou je als hacker allemaal moeilijk gaan doen als je iemand gewoon op een linkje kunt laten klikken?

Vissen in de vijver

Je kunt iemand op een malafide linkje laten drukken door diegene een phishingmail te sturen. Mollema heeft de uitnodigingsmail van LinkedIn nagemaakt. Elk linkje, of je nu klikt op accepteren of profiel bekijken, leidt naar zijn website. Om de phishingmail zo overtuigend mogelijk te maken, onderzoek je wie een potentiële nieuwe connectie zou kunnen zijn, vertelt hij.

Er zijn veel hacks uitgevoerd met het sturen van dit soort 'simpele' phishingmails. Neem bijvoorbeeld de hack bij de Amerikaanse Democratische Partij. De aanvallers, volgens de FBI waren het de Russen, maakten een nepmail die afkomstig leek te zijn van Google. De mail waarschuwde hen dat iemand in Oekraïne had geprobeerd in te loggen bij hun account. Door op de link te drukken konden ze hun oude wachtwoord invoeren en een nieuwe instellen.

Cybersecurity-experts merken op dat phishing de laatste jaren veel vaker wordt ingezet om mensen te hacken. "Je ziet dat vooral bij de verspreiding van ransomware", vertelt beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof. "Dan sturen ze op basis van openbare of gelekte informatie een zeer persoonlijke phishingmail, met als doel dat de ontvanger de bijlage opent of op een linkje drukt."

Ransomware

"Het is een vrij simpele hack", legt Mollema uit. "Maar dit is wel een manier waarop veel hackers te werk gaan." Als een phishingmail niet lukt, dan belt hij het slachtoffer en doet hij zich voor als de IT-afdeling of de bank, om het slachtoffer op die manier in de val te lokken. "Ze verwachten niet dat een hacker je ook belt om zijn doel te bereiken." Dit wordt social engineering genoemd.

Social engineering gebeurt vooral als hackers bij bedrijven en politieke partijen willen inbreken, bijvoorbeeld om gevoelige informatie buit te maken. Voor normale gebruikers is ransomware de grootste dreiging, zeggen experts.

Criminelen zijn in de meeste gevallen namelijk niet uit op je foto's en documenten, maar op je geld. En dat kunnen ze het snelst verdienen door het verspreiden van ransomware. Ook dat gebeurt met name door phishing, waardoor Mollema's advies 'wees voorzichtig met op dingen klikken' een hele goede tip blijft.

Nog meer tips:

  • Je kunt altijd even met de muis over linkjes in e-mails gaan om het webadres te inspecteren.
  • Houd je software up-to-date.
  • Neem een virusscanner.
  • Kijk uit met het openen van documenten. Je kunt pdf-bestanden bijvoorbeeld in de browser of Word-documenten eerst openen in Google Docs. Dat is een stuk veiliger.
Terug