Maak een afspraak
088 2200 200

Bright.nl


16/05/2018
Netflix heeft aan het eind van dit jaar duizend eigen films en series op zijn platform.

Dat zegt Netflix chief content officer Ted Sarandos tegen de nieuwssite Quartz. Netflix maakte aan het begin van dit jaar al bekend dat het dit jaar met 700 eigen producties, de zogeheten Originals, zou komen. Een deel daarvan is al verschenen en nog eens 470 van die producties verschijnen voor het einde van het jaar.

Het label Original kan verschillende dingen betekenen. Een deel van de Originals wordt compleet gemaakt in eigen beheer, zoals Stranger Things. Maar ook een serie als Star Trek Discovery is een Netflix Original, hoewel die wordt gemaakt door Amerikaanse zender CBS. In ruil voor de internationale uitzendrechten voorziet Netflix echter het budget voor de hele serie, maar het heeft verder geen inhoudelijke invloed.

Onafhankelijker

Door meer in te zetten op eigen of deels eigen producties, wil Netflix onafhankelijker worden van andere producenten waarvan het bedrijf slechts films en series onder licentie heeft. Zo biedt Netflix films van Disney aan, maar die kunnen makkelijk verdwijnen als Disney zijn eigen streamingdienst opzet en de licenties niet verlengt.

Netflix geeft nu 85 procent van zijn totale uitgaven uit aan Originals, zo'n 6,8 miljard dollar dit jaar. In totaal heeft Netflix 8 miljard dollar gereserveerd om series en films aan te kopen of te produceren. Het bedrijf investeert nog eens 2 miljard dollar in marketing.

Op dit moment kijkt 90 procent van alle Netflix-gebruikers volgens Sarandos 'regelmatig' een Original. Daarvan zou 80 procent die films en series kiezen via de op maat gemaakte suggesties die Netflix geeft. Op basis van zijn nauwkeurige kijkcijfers bepaalt Netflix in wat voor soort nieuwe films en series het geld investeert.

Nederlandse serie

De eerste Nederlandse productie die speciaal voor Netflix gemaakt wordt, verschijnt in 2019. De achtdelige serie heeft nog geen titel en wordt ontwikkeld door productiebedrijf Pupkin, bekend van series als Van God Los, Smeris en Feuten. De serie speelt zich af in Amsterdam en gaat over studenten die een 'verborgen toegang naar een demonische wereld uit de Nederlandse Gouden Eeuw openen'.

Terug