Bel ons Maak een afspraak
Direct contact?

Ransomware is kwaadwillende software die (een deel van) de gegevens van je computer versleutelt, waardoor je er niet meer bij kan. Internetcriminelen vragen vervolgens losgeld (‘ransom’). Zij beloven dat je weer toegang krijgt tot je gegevens na het betalen. Dit losgeld moet meestal worden betaald met zogenaamde cryptovaluta, bijvoorbeeld Bitcoin. Dit doen ze omdat transacties die via Bitcoin worden gedaan veel moeilijker te traceren zijn dan normale transacties.

Hoe kom ik aan ransomware?

Ransomware kan op verschillende manieren op je computer terechtkomen. Zo kan het via een link of bijlage in een e-mail worden binnengehaald, of via een internetreclame. De ransomware kan worden geïnstalleerd wanneer je een bijlage van een e-mail downloadt. Het kan soms al genoeg zijn om naar een website te browsen zonder actief iets te downloaden.

Hoe voorkom ik ransomware op mijn PC?

Allereerst is het van belang dat je je computerbeveiliging up-to-date houdt. Installeer een goede antivirus en houd de updates van zowel de antivirus als je computer goed bij (Windows Update). Als er namelijk een nieuw soort ransomware uitkomt, moet je computer zo snel mogelijk bijgewerkt zijn om ook daar tegen te kunnen werken.

Verder luidt het advies: wees waakzaam. Klik bijvoorbeeld nooit meteen op een weblink of bijlage in een e-mailbericht, zorg ervoor dat je zeker weet dat de mail van een vertrouwde afzender komt. Let bijvoorbeeld op spelfouten in de tekst van de mail, en op zinnen die misschien iets te letterlijk uit het Engels zijn vertaald. Lijkt de mail van een bedrijf te komen? Dit kan je meestal eenvoudig checken door het e-mailadres van de afzender te bekijken. Deze zal namelijk meestal eindigen op “@[bedrijfsnaam].nl”. Als je bijvoorbeeld een mail van Student aan Huis krijgt, dan eindigt het mailadres altijd op “@studentaanhuis.nl”. Wees daarom extra bedacht op e-mailadressen die eindigen op algemene domeinen zoals “@gmail.com”. Als je een mail krijgt die claimt van een (bekend) bedrijf te zijn en het e-mailadres eindigt op “@gmail.com”, dan kunt je er bijna zeker van zijn dat dit geen officiële mail is. Lees voor meer tips: ‘Wat is een phishingmail en hoe herken ik die?’

Het is ook handig om regelmatig back-ups van je gegevens te maken, het liefst op een externe harde schijf. Zo hoeft je niet helemaal opnieuw te beginnen als het onverhoopt toch fout gaat. Als je de harde schijf dan loskoppelt van de PC als je hem niet gebruikt, kan hij ook niet worden versleuteld door eventuele ransomware.

Mijn computer is geïnfecteerd met ransomware! Wat nu?

Het is helaas heel moeilijk om je gegevens terug te krijgen als je computer eenmaal is besmet met ransomware. Let wel op: Betaal nooit! De kans is groot dat je je gegevens alsnog niet terug krijgt en daarbij houd je daarmee het criminele circuit in stand.

Wil je hulp om je computer zo goed mogelijk te beveiligen tegen ransomware? Wij fixen het wel!

Maak de afspraakTerug
‘Wat is ransomware en wat doe ik ertegen?’