Maak een afspraak
088 2200 200
28/07/2016
Foto’s, video’s, notities, afspraken, apps… De gegevens op uw smartphone wilt u niet kwijtraken wanneer uw telefoon wordt gestolen of kapot gaat. Het is daarom slim een back-up te maken van uw smartphone, ook wel een reservekopie. Dat kan uw telefoon zelf doen, als u de juiste instellingen weet te vinden. Wij wijzen u de weg.

De smartphone: we kunnen bijna niet meer zonder. Tegenwoordig staat bijna ons hele leven op dat kleine apparaatje. Des te erger als jouw telefoon crasht, wordt gestolen of kwijtraakt. Daarom bestaat er zoiets als een back-up. Met zo’n reservekopie zijn jouw belangrijke telefoongegevens binnen handbereik, namelijk op jouw computer of in de cloud. De cloud is jouw persoonlijke online opslagruimte waar alleen je bij kunt met een wachtwoord. Wanneer je weer een nieuwe of gerepareerde smartphone hebt, kunt je alle bestanden makkelijk terugzetten. je hoeft dan alleen de opgeslagen reservekopie te laden.

jouw belangrijke data kunt je bijvoorbeeld handmatig, met een kabeltje, kopiëren naar een cloud of jouw computer. Handiger is het jouw smartphone automatisch een back-up te laten maken. Hieronder leest je per besturingssysteem waar deze optie staat. Zorg in alle gevallen voor voldoende opslagruimte. Afhankelijk van jouw merk smartphone hebt je misschien extra back-upopties.

Android

Met de Android Backup Service bewaart je alle data in de cloud bij Google. De reservekopie is dan ook gekoppeld aan jouw Google-account. Ga op jouw smartphone of tablet naar Instellingen > Accounts > Back-up opties > Back-up maken en terugzetten. Hier kunt je ook het gewenste Google-account voor de back-up instellen. Zo worden jouw applicatiegegevens, wifi-wachtwoorden en instellingen opgeslagen. Foto’s en video’s slaat je op via de optie Back-up en synchronisatie in Google Foto’s op jouw smartphone. Of je kopieert ze handmatig naar jouw computer.

iOS

Van iOS-devices zoals jouw iPhone of iPad kunt je een back-up maken via de applicatie iTunes. je koppelt jouw telefoon aan jouw computer, waarop iTunes eveneens geïnstalleerd moet zijn, en de reservekopie wordt daarop opgeslagen. Om later data terug te zetten, hebt je dus weer die computer nodig. je kunt ook via jouw telefoon een reservekopie opslaan in iCloud, de online-opslagdienst van Apple. je zet de reservekopie-functie aan via Instellingen > iCloud > iCloud-reservekopie. Zo’n kopie maakt jouw iPhone of iPad dagelijks als deze wifi-verbinding heeft en op het lichtnet is aangesloten. Via Instellingen > iCloud > Opslag > Beheer opslag bepaalt je van welke gegevens je een kopie wilt maken.

Windows

De reservekopie van Windows-smartphones en -tablets wordt opgeslagen in de cloud van Microsoft, genaamd OneDrive. je hebt daarvoor een Microsoft-account nodig. Met OneDrive hebt je toegang tot jouw documenten vanaf jouw telefoon, tablet en computer. Om de back-up van apps, berichten, foto’s en video’s op een Windows Phone aan of uit te zetten, gaat je naar Instellingen > Back-up.

Wacht niet tot het te laat is

Maak vandaag nog een back-up van jouw smartphone. Komt je er niet uit? Onze studenten helpen je graag.

Maak de afspraakTerug