Maak een afspraak
088 2200 200

NU.nl


06/01/2018
Ouderen zijn steeds actiever op sociale media als Whatsapp en Skype. Vooral onder 65- tot 75-jarigen steeg het sociale mediagebruik flink: maar liefst twee op de drie ondervraagden in deze groep gaf aan actief te zijn op sociale media. Vijf jaar geleden was dat nog een kwart.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over online activiteiten van Nederlanders. Van alle Nederlanders vanaf twaalf is dat 85 procent. Jongeren tussen de twaalf en de achttien spannen met 97 procent de kroon.

Ook het gebruik van sociale media onder de oudste onderzochte groep laat een forse stijgende lijn zien. Afgelopen jaar maakte één op de drie ouderen boven de 75 jaar gebruik van sociale media, tegenover een kwart een jaar eerder. In 2012 was dit nog maar 5 procent.

Nieuwsgierig

Inmiddels gebruikt één op de drie 65- tot 75-jarigen sociale netwerken, zoals Facebook en Twitter. Dat was vijf jaar eerder nog 12 procent. Bij de oudste leeftijdsgroep (75 plus) nam dat aandeel toe van 2 procent in 2012 tot 17 procent in 2017. Voor heel Nederland lag dit percentage op 63.

Annet van Betuw, schrijver van het boek ‘Social media voor senioren’ en trainer op het gebied van sociale media, vindt het helemaal niet vreemd dat ouderen bezig zijn met een inhaalslag. "Nieuwsgierigheid verdwijnt niet als je ouder wordt", zegt ze stellig. "Ook zeventigjarigen willen weten wat er in de wereld gebeurt en wat de kleinkinderen allemaal uitspoken." Het helpt ook dat apparaten steeds gebruiksvriendelijker worden.

Nieuwe wereld

Whatsapp en Facebook zijn verreweg favoriet, zegt Van Betuw. Ze maakt regelmatig mee dat wanneer ouderen voor het eerst op Facebook inloggen er een nieuwe wereld voor ze open gaat. "Ze ontdekken hoeveel bekenden er op zitten en zijn verbaasd over wat er allemaal te doen is." Zelfs is ze trouwens actief op alle denkbare sociale media, behalve Snapchat. "Dat is echt iets voor mijn kleinkinderen."

Hoewel Van Betuw het gebruik van sociale media allemaal maar kan aanmoedigen om eenzaamheid tegen te gaan, hamert ze erop elkaar ook in de echte wereld te blijven zien. "Sociale media zijn slechts een middel om met elkaar contact te krijgen. Appen is leuk, maar iemand vastpakken en in de ogen kijken is belangrijker."

Terug