Maak een afspraak
088 2200 200

RTL Nieuws


10/04/2018
Facebook heeft een pagina gelanceerd waarmee je kunt controleren of jouw gegevens in de handen zijn gekomen van Cambridge Analytica. In Nederland gaat het volgens het sociale netwerk om ruim 89.000 gebruikers.

Op deze pagina zie je het kopje 'Is mijn informatie gedeeld?'. Daaronder staat het bericht of jouw privégegevens zonder jouw medeweten naar Cambridge Analytica zijn gelekt.

In totaal gaat het om 87 miljoen gebruikers waarvan hun gegevens naar het Britse databedrijf zijn gestuurd. De meesten van hen wonen in de Verenigde Staten, maar er zijn ook een miljoen gebruikers in de Filipijnen, in Indonesië en Groot-Brittannië van wie de gegevens gelekt zijn.

Gelekt via een app

De gestolen gegevens werden verzameld op Facebook door een app die 'This is Your Digital Life' heet. Die persoonlijkheidstest las niet alleen de data van de gebruiker die de test deed, maar ook van zijn of haar Facebook-vrienden.

Een onderzoeker betaalde 270.000 mensen om de test te doen en verkocht de gegevens aan Cambridge Analytica. Dat bedrijf verzamelde de gegevens en maakte er kiezersprofielen mee, die onder meer gebruikt werden door de verkiezingscampagne van Donald Trump.

Terug